Online Ödeme Sistemleri ve Türkiye

Online ödeme sistemleri, E-ticaret siteleri adına büyük önem arz eden sistemlerdendir. Online satış yapmakta olan işletmelerde kullanıcılara sunulmakta olan ödeme yöntemlerinin çeşitliliği ve güvenilirliği, satış rakamları ve sürdürülebilirlik ile doğru orantılıdır. Bu sistemlerin dünyada çok başarılı örnekleri bulunmaktadır. Öyle ki online alışverişlerinde bu sistemleri kullanan kullanıcıların milyonlarca kullanıcı bulunmaktadır.
Ülkemizde de E-ticaret trendi git gide yükselmektedir. Son zamanların trendlerine ve arama sorgularına baktığımızda, ayrıca dönüşüm oranlarını irdelediğimizde internet üzerinden yapılmakta olan alışveriş sayılarının hızlı bir şekilde artmaya başladığını görüyoruz. Bu nedenle ülkemizde de online ödeme sistemleri e-ticaret anlamında önemli bir yer kaplamaktadır.
Dünya üzerinde birçok başarılı online ödeme sisteminin bulunduğunu söylemiştik. Bu ödeme sistemlerinin en önemlileri maalesefki ülkemizde ki yasal düzenlemelerden dolayı ülkemizde hizmet verememektedir. Bu durum yurt dışı satışlarında dezavantajlı bir performans ortaya koymaktadır. Ülkemizde hizmet veremeyen online ödeme sistemleri şu şekildedir;
  • PayPal
  • Stripe
  • Checkout
gibi dünya genelinde ki pazar payının büyük bölümünü elinde bulunduran online ödeme sistemleri ülkemizde kullanıcılara ve e-ticaret sitelerine hizmet sunmamaktadır. Bu duruma sebep olan yasal düzenlemeler 2016 yılından bu yanda varlığını sürdürmektedir. Bu nedenle yurt dışına online satış yapmakta olan e-ticaret siteleri adına olumsuz bir durum ortaya çıkmaktadır.
Online Ödemeler Türkiye'de Neden Kapalı?

Online Ödeme Sistemleri Türkiye’de Neden Hizmet Veremez?

2015 yılının sonlarına doğru düzenlenmiş olan BDDK kanunları neticesinde 2016 yılından itibaren dünya genelinde aktif olarak hizmet vermekte olan yurt dışı iştirakine sahip olan online ödeme sistemleri ülkemizde hizmet verememektedirler. Bu nedenle ülkemizde sıkça kullanılmakta olan PayPal ülkeden çekilmek zorunda kalmıştır. Ardından ise geçmiş olan yıllar içerisinde bu konuda herhangi bir değişiklik gerçekleşmemiştir. Bu sistemler halen aktif olarak hizmet verememektedir.

Online Ödeme Sistemleri ve Türkiye İlişkisi Nedir?

Bu sistemlerin ülkemizde aktif olarak çalışmaması neticesinde, ülkemizde de alternatif olarak bu hizmetleri sunmakta olan online sistemler ortaya çıkmıştır. Böylece E-ticaret hizmeti vermekte olan siteler adına güvenli ödeme alma ve müşterilerine karşı itibar oluşturma konusunda yaşanmakta olan online ödeme sistemleri ihtiyacı bir nebze olsun karşılanmaktadır.
Ülkemizde hizmet vermekte olan online ödeme sistemlerinden iki tanesi gerek kullanıcı sayısı gerek ise yıllık ciroları ile ön plana çıkmaktadırlar. Online Ödeme Sistemleri ve Türkiye E-ticaret piyasasında hizmet vermekte olan iştirakler;
  • PayTR
  • Paynet
Türkiye'de ki Online Ödeme Sistemleri

Türkiye’de Hizmet Vermekte Olan Online Ödeme Sistemleri

PayTR

PayTR; Online ödeme sistemleri ve Türkiye konumuzda ilk ön plana çıkan sistemdir. Türkiye’de ki E-ticaret sitelerinin ödeme çözümleri için 2009 yılında kurulmuş olan PayTR tamamen yerli bir sermaye ile temelleri atılmış bir sistemdir. Milyonlarca kullanıcısı ve milyonlarca liralık yıllık cirosu ile e-ticaret çözümleri anlamında bir numaralı konumda bulunmaktadır.

PayTR Neden Avantajlıdır?

  • Ertesi gün ödeme alma imkanı ile satıcılar anlamından hızlı ödeme alma imkanı sağlar
  • Sahtecilik ve güvensiz ödemelere karşı geliştirmeler ile hem alıcılar hem satıcılar için güvenilirdir.
  • Hızlı başvuru ve geri dönüş ile kolay kurulum sağlar
  • Kolay entegrasyon imkanı ile web siteleri için hızlı çözümler sunar.

Paynet

Paynet ödeme çözümleri üretmek adına 2000 yılında kurulmuş olan bir kuruluştur. İlk başlarda online sistem olarak hizmet vermemiş olsa da gün geçtikçe trendlere uygun olarak kendini geliştirmiş bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Son verilere göre Paynet yıllık 1 milyar TL lik işlem hacmine sahip bir konumda bulunmaktadır. Yüz binlerce aktif iş yeri ve milyonlarca aktif kullanıcısı ile online ödeme sistemleri konusunda Türkiye’de E-ticaret sitelerine hizmet sunmaktadır.

Paynet Neden Avantajlıdır?

  • Kolay raporlama imkanı
  • Kolay entegrasyon
  • Hızlı ve kolay başvuru imkanı
Tüm bu sistemler ile Türkiye’de hizmet vermekte olan E-ticaret girişimleri hem yurt içi hem de yurt dışı satışlarında kullanıcılarına güvenli ödeme imkanı sunmaktadır. Bu sayede satış trendlerini yakalamak ve hacimlerini arttırmak konusunda avantajlı adımlar atabilmektedirler. Bu sistemlerin sayıları arttırılabileceği gibi bizler yazımızda ön plana çıkmış olan 2 adet ödeme yöntemini inceledik.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Wordpress Eklentileri Ne Işe Yarar?

E-Ticaret ve Online Ödeme Sistemlerinin Önemi